Ciasto ze słonecznikiem


Eleganckie ciasto, któro nie dość, że fajnie się prezentuje, to jeszcze bardzo oryginalnie smakuje. A wszystko dzięki prażonemu słonecznikowi, który swą osobą stawia kropkę nad "i". Wykonanie jego też nie przysporzy Wam wielu problemów, a konsumpcja tylko samych przyjemności. Do czego Was zachęcamy!!


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek 
10 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szkl. mąki pszennej 
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 


Ubić białka na sztywno, dodać powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlać żółtka i miksować do połączenia. Wsypać przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Całą masę przelać blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość 36x24). Piec w 170 stopniach około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.

Dodatkowo: 
3/4 puszki masy kajmakowej 
100 g słonecznika 
0,75 l śmietany kremówki 30%
3 śmietan fix 
2 czubate łyżki cukru pudru 
2 łyżki cukru 
2 łyżki masła 


Po wystudzeniu biszkoptu pokroić go na pół. Ubić zimną śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wyłożyć na jedna część biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować masą kajmakową. Na patelni rozpuścić masło na średnim ogniu i wsypać cukier. Dodać słonecznik i cały czas mieszać (łatwo się przypala) przez około 5 minut. Wysypać na masę kajmakową. Odstawić do lodówki. 








Komentarze

Popularne posty