Szarlotka z makowym budyniem


Byłą już bajka o Makowej Panience, a my dzisiaj chcemy Wam opowiedzieć, co prawda nie bajkę, ale opowieść o makowej szarlotce. A było to tak.. trudna nie jest, raczej ta z gatunku ciast średnio trudnych, ale w smaku bardzo, bardzo ciekawa. Ciekawe jest również to czy Was również zaciekawiła i podejmiecie wyzwanie?? Czekamy na komentarze.


Składniki:

Ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki
250 g margaryny
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych

Masa jabłkowa:
1 - 1,5kg jabłek
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
Cynamon

Masa budyniowa:
400 ml mleka
1 op. budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
2 łyżki suchego maku


Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier puder. Posiekać z margaryną, żółtkami i śmietaną. Gładkie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta dodać wiórki kokosowe i zamrozić. Większą część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 24 x 28cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania dwóch mas.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozprażyć w rondelku razem z cukrem. Dodać skórkę pomarańczową i cynamon, wymieszać. Masę rozłożyć na cieście, wyrównać.
W 1/2 szk. mleka rozprowadzić budyń i cukier, wlać do reszty gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wsypać mak i wymieszać. Gorącą masę rozprowadzić na jabłkach.
Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty