Ciasto z borówkami i kruszonką



Ciasto z serii letnich, kojarzących się ze słońcem ciepłem i wakacjami. Ale w  zasadzie można je robić przez cały rok i w ten sposób przywoływać tą piękną pogodę. Wykonanie bardzo proste, więc poradzi sobie z nim każda pani domu, nawet ta mniej doświadczona. A domownicy z pewnością będą zadowoleni. 


Składniki:


Ciasto:
4 jajka
200 g cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki borówek amerykańskich

Kruszonka:
100 g mąki
75 g masła
50 g cukru

Borówki opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
Utrzeć jajka z cukrem do białości. Wlać olej i jeszcze przez chwilę ucierać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu rozłożyć odsączone borówki.
Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec około 60 minut do suchego patyczka. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
















Komentarze

Popularne posty