Policzki wieprzowe na puree ziemniaczanym i karmelizowanej cebuli


Policzki to dość modny współcześnie temat kulinarny. Dlatego i my podjęliśmy próby zrealizowania jego. I jak się okazuje z pozytywnym skutkiem, dlatego  czystym sumieniem polecamy Wam wykonanie tej potrawy z mięsa rzadko używanego, ale niezwykle smacznego, bo kruchego i soczystego.


Składniki:

8 policzków wieprzowych
4 cebule białe
2 cebule czerwone
sól
pieprz
majeranek
4 liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego 
ewentualnie pół szklanki czerwonego wina


Białą cebulę pokroić w piórka, włożyć do nasmarowanego tłuszcze naczynia. Opłukać policzki, osuszyć, przyprawić i ułożyć na cebuli. My dusiliśmy całość w piecu konwekcyjno-parowym pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem w samej parze. Możliwe jest jest też duszenie w garnku z grubym dnem lub brytfance przez 1,5 godziny. Czerwoną cebulę obrać pokroić w półplastry, następnie w patelni rozgrzać oliwę i dusić cebulkę do miękkości przez 10 minut, dodać szczyptę soli, cukier brązowy ocet balsamiczny lub wino i dalej dusić na niewielkim ogniu prze 30 minut. Na puree ziemniaczanym ułożyć cebulę i policzki.













Komentarze

Popularne posty