Proste ciasto piaskowe z kremem borówkowym
To ciasto jest urocze, delikatne i smaczne. I jak się okazuje bardzo łatwe w wykonaniu. Forma może być dowolna, my zrobiliśmy w romantycznym serduszku. Dekorację również pozostawiamy dowoloną, my postawiliśmy na skromną elegancję, im mniej tym lepiej. A zamiast borówek możecie użyć innych owoców miękkich: malin, truskawek, porzeczek.
Składniki:
(na ciasto w podłużnej
keksówce 38x11,5):
150 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
150 g cukru pudru
200 g masła
4 pełne łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 duże jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
sok z ½ cytryny
szczypta soli
Krem borówkowy:
250 g borówek
250 g serka mascarpone
100 g słodkiej śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Podłużną formę wysmarować tłuszczem i
wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Oddzielić białka od żółtek. Mąki przesiać
i dodać proszek do pieczenia – odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem
wanilinowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
Następnie dodać śmietanę i sok z połowy cytryny – wszystko razem zmiksować. W
osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie
wymieszać z masą z drugiego naczynia. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i
wszystko delikatnie wymieszać. Surowe ciasto wylać do formy, wygładzić
powierzchnię. Zrobić nacięcie na całej długości ciasta (nożem zwilżonym wodą) –
babka pęknie w miejscu nacięcia, a nie po bokach;) . Wstawić do piekarnika i
piec ok. 50-60 minut, aż babka ładnie wyrośnie i nabierze złotego koloru. Wyjąć
z piekarnika i z formy na kratkę – pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Krem borówkowy: borówki zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Śmietankę kremówkę ubić na
sztywno z cukrem pudrem. Połączyć obie masy. Krem jest gotowy do przełożenia
nim ciasta.
Składanie ciasta: całkowicie
ostudzoną babkę przeciąć na 3 blaty. Pierwszy blat – krem borówkowy – drugi blat
– krem borówkowy – 3 blat – reszta kremu borówkowego. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz