Drożdżowe przekładane ciasto z jabłkami


Przepis podpatrzony u cohenna.com, musieliśmy spróbować. I jak się okazało słusznie, bo ciacho mega. Rozpływa się w ustach, a smaki orzechów i jabłek się przeplatają i bardzo fajnie uzupełniają. 


Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
2 żółtka
½ szkl cukru
½ szkl mleka

Masa jabłkowa:
4 jabłka starte na tarce
cynamon

Masa orzechowa:
1 szklanka zmielonych orzechów
cukier do smaku 
2 białka


Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem ½ szklanki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować i pół placka posmarować jabłkami wymieszanym z cynamonem, a drugie pół orzechami wymieszanymi z cukrem i białkami. Pociąć na paski o szerokości około 2 cm i składać na kupki (masy na przemian). Paski pociąć na kwadraty i układać pionowo w blaszce. Wstawić do nagrzanego do 50⁰C piekarnika na 15 minut a następnie zwiększyć temperaturę do 180⁰C i piec jeszcze około 60 minut. 















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty