Ciasteczka z czekoladą



Na pierwszy rzut oka, ciasteczka jak ciasteczka, niczym się nie wyróżniają. Dopiero pierwszy gryz powoduje, że ręka wyciąga się już po następne. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym pełne czekolady. Pewnie mogłyby poleżeć na później zamknięte w słoiku, ale u nas tak szybko znikają, że nawet nie szukamy słoika.


Składniki:


160 g masła 
200 g cukru trzcinowego 
300 g mąki pszennej 
1 tabliczka czekolady gorzkiej 
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 szczypty soli

Do miski włożyć masło, dodać cukier i jajka. Miksować na gładką masę. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksując ponownie. Czekoladę pokroić i dodać do masy, całość ponownie zmiksować Ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je z dużymi odstępami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Studzić na kratce. 
















Komentarze

Popularne posty