Żółta zupa
Ta zupka to przywołanie wakacyjnych kolorów i słońca. Jest naprawdę żółciutka, mimo że zdjęcia może tego nie oddają, a przy tym bardzo pyszna i pełna warzyw. Po jej zjedzeniu od razu będziecie mieli lepszy humor.
Składniki:
1 i 1/2 l bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 mała cebula, 1/2 selera, 1 ząbek czosnku)
1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
500 g cukinii
250 ml śmietanki 18%
2 łyżki kurkumy
pieprz
1 płaska łyżka soli
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
garść listków rozmarynu
do podania
koperek
ostry ser żółty
Do zimnej wody włożyć umyte i obrane warzywa - marchewkę, pietruszkę, pora, selera, cebulę, czosnek. Z ugotowanego bulionu wyjąć warzywa. Można przelać bulion przez sito, aby był klarowny. Cukinię obrać i pokroić w półplasterki. Z fasolki z obu stron odciąć końce.
Bulion zagotować. Dodać cukinię i fasolkę. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, pod koniec dodać pokrojoną marchewkę wyjęta z bulionu. Odlać kubek bulionu. Dodać śmietankę i kurkumę. Wymieszać i powoli wlać do zupy. Dodać rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Podawać z posiekanym koperkiem i ostrym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz