Smażone figi
Ponieważ owoce figowca przypadły nam do gustu, zgłębiliśmy wiedzę na ich temat. Najczęściej w literaturze wymienia się ich wpływ na wzmocnienie kości i zębów, polecane są przy osteoporozie, zapobiegają chorobom dziąseł i wpływają pozytywnie na wzrok i wygląd skóry, zmniejszają stres i bezsenność. Pozytywów jest jeszcze więcej, ale to przy następnym poście. A teraz idziemy do kuchni przyrządzić dla was figi smażone.
Składniki:
4 figi
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
jogurt grecki
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka miodu
Figi umyć i pokroić pół. Na patelni rozpuścić masło i dodać niego cukier brązowy. Smażyć na tym figi. Jogurt grecki dobrze wymieszać z łyżka miodu. Jogurt wyłożyć na talerz. Układać figi. Pieprz kolorowy tłuczemy na mniejsze kawałki. Posypać utłuczonym kolorowym pieprzem. Podawać kiedy figi są jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz