Bułeczki pomidorowo-serowe


Drożdżowe bułeczki zawsze cieszą, czy to ze słodkim nadzieniem czy ze słonym. My dzisiaj zrobiliśmy bułeczki wytrawne i jesteśmy nimi zachwyceni. Połączenie pomidorów suszonych z serem to jedno z naszych faworytów od dłuższego czasu. A sami wiecie, że zapach domowego ciasta drożdżowego to najpiękniejszy zapach w domu!!



Składniki:

Ciasto:
50g drożdży
3 i ½ szklanki mąki
1łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 szklanka letniej wody
1/3 szklanki oleju

Nadzienie:
200 g serka topionego
11 suszonych pomidorów

Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka
zioła prowansalskie


W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże w letniej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajo, olej i rozczyn, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Suszone pomidory odsączyć z oleju i przekroić na pół.Serek topiony pokroić w kostkę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty. Formować niewielkie kulki (po około 40g każda). Kulkę spłaszczyć, ułożyć na niej suszonego pomidora i kostkę serka, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce do dołu zlepieniem, formując okrągłą bułeczkę. Jajko rozkłócić z mlekiem i smarować nim bułeczki, posypać ziołami, ostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

















Komentarze

Popularne posty