Suszone pomidory
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
około 1 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kilka gałązek świeżej bazylii
oregano
zioła prowansalskie
1 płaska łyżka octu
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić połówki. Usunąć gniazda nasienne. Układać na blasze skórą do dołu, lekko posolić i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 70-80 stopni. Suszyć kilka godzin w zależności od piekarnika. Pomidory powinny zmniejszyć znacznie swoją grubość, ale pozostać elastyczne, nie mogą wyschnąć "na wiór".
Kiedy są gotowe przełożyć je do miski wymieszać z ulubionymi ziołami i łyżką octu. Do słoików wkładać obrany i ewentualnie pokrojony czosnek, następnie ususzone, jeszcze ciepłe pomidory. Pomiędzy kawałki pomidorów wkładać listki ziół. Pomidory nie powinny być zbyt ciasno upchane. Zalać gorącym (ale nie wrzącym) olejem. Słoik zakręcić i postawić do góry dnem.
robię takie już trzeci sezon Ja dodaje zioła majeranku i tymianku.Pycha
OdpowiedzUsuń