Pomidory faszerowane kaszą kuskus

Zaledwie sześć składników, chwila pracy i ciekawa przystawka lub lekka kolacja gotowa. A wiadomo że pomidory warto jeść bo zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Opóźnia również procesy starzenia i neutralizuje wolne rodniki. Natomiast zawarty w pomidorach błonnik obniża poziom cholesterolu. Zatem na zdrowie. 

Składniki:

4 duże pomidory
60 g kaszy kuskus
1 kulka mozzarelli 
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki natki pietruszki
50 g sera żółtego 


Ostrym nożem odciąć płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybrać miąższ do wysokiego garnka. Zmiksować blenderem na gładki, gęsty przecier. Można przetrzeć przez sito aby nie było pestek. Zmiksowany miąższ podgrzać. Kuskus włożyć do miski i zalać podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryć i odstawić na 5 minut, aby kuskus napęczniał. Orzechy podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu posiekać. Pietruszkę posiekać, mozzarellę pokroić na małe kawałeczki. Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodać do kuskusu, wymieszać. Doprawić do smaku
Otrzymanym farszem wypełnić wydrążone pomidory. Posypać startym żółtym serem i przykryć kapeluszami. Faszerowane pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut.













Komentarze

Popularne posty