KANELBULLAR - słodkie bułeczki cynamonowe

Kolejna propozycja z gatunku ślimaczków... nie nie obawiajcie się to danie nie powstało z mięczaków, ale z mąki, jaj, drożdży, cukru i mleka. Cynamon w robi smak i zapach i robi to wybitnie dobrze, dla nas przepis w dziesiątkę. Do kawki czy herbatki jak znalazł, super!!

Składniki:

Ciasto:
0,6 kg mąki pszennej
30 g drożdży
100 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
100 g cukru
łyżeczka
mielonego cynamonu
1 jajko


Nadzienie:
1/2 kostki (100 g) masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dekoracja:
1 jajko
cukier brązowy do posypania



Drożdże wymieszać w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlać mleko i lekko podgrzać (nie może być gorące). Mąkę wymieszać z kardamonem . Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe mleko z masłem jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanego płynu dodać powoli mąkę z kardamonem i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dokładnie wyrobić ciasto przez 10-15 minut i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, należy wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na grubość 1 cm o kształcie prostokąta. Utrzeć masło z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę. Rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem, zwinąć je w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Pozostawić na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i piec do zrumienienia ok. 5-6 min. 






 

Komentarze

Popularne posty