Marchwiak z makiem Elżbiety
Marchewkowe pole rośnie wokół nas... No niestety nie rośnie, bo nasza szkoła jest w centrum miasteczka, ale okoliczne wsie zaopatrują w soczystą marchew kiedy tylko chcemy. A z marchwi można też coś na słodko wykombinować, no to wykombinowaliśmy, zawijaniec z tartą marchewką okazał się smacznym i pysznym ciastem.
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki
12 łyżek kwaśniej śmietany
320 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 surowe marchewki
3 łyżki maku
4 łyżki cukru
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki
12 łyżek kwaśniej śmietany
320 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 surowe marchewki
3 łyżki maku
4 łyżki cukru
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, sól i proszek do pieczenia. Posiekać wszystko nożem, nie dotykając dłońmi. Dodać śmietanę i dalej siekać aż uformuje się ciasto, szybko zagnieść. Zmoczyć serwetkę w bardzo zimnej wodzie, zawinąć ciasto i pozostawić na 3-4 godz w chłodnym miejscu. Obrana i opłukana marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, posypać cukrem i wymieszać. Następnie odcisnąć nadmiar soku. Dodać sypki mak. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Farsz rozłożyć na cieście. Zwinąć w formie rolady. Tak przygotowany marchwiak zawinąć luźno w papier do pieczenia i włożyć do prostokątnej blaszki. Wstawić do lekko nagrzanego pieca i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz