Hałuszki podlaskie
Ziemniaki można podawać w wielu postaciach i zawsze smakują wyśmienicie. To danie pojawiało się na wiejskich stołach Podlasia szczególnie w okresie jesiennym, gdy zakończyły się wykopki. Hałuszki można podawać zarówno na słono jak i na słodko. My dziś proponujemy tą drugą wersję z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
sól
olej do smarowania
jogurt naturalny podania
cukier puder
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Dodać mąkę, jajko i sól. Wymieszać a potem przełożyć na blat i wyrabiać. Uwaga ciasto się klei, warto ręce obsypać mąką i wyrabiać szybko. Podzielić na 2-3 fragmenty i na omączonym blacie formować wałeczek. Wycinać pod skosem kluseczki. Układać na papierze posmarowanym olejem i każdą sztukę też posmarować olejem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Do zrumieniania. Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz