Ziemniaki faszerowane pieczarkami



O dziwno ziemniaki rzadko faszerujemy, a przecież je uwielbiamy w rożnych postaciach. Dlatego w najbliższym czasie to nadrobimy, i już zaczynamy. Pyszne lekko chrupiące ziemniaczki z pieczarkowo- pietruszkowym farszem, a jak pięknie pachną. Mogą być zarówno przystawką jak i samodzielnym daniem. 



Składniki:


1 kg dużych ziemniaków 

500g pieczarek 
200g cebuli 
jajo 
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia 


Ziemniaki wyszorować i odsączyć, upiec w folii aluminiowej w  temperaturze 200oC przez około 60 minut. Pieczarki, umyć, pokroić w ósemki, usmażyć, odsączyć z tłuszczu, dodać jajo, posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z upieczonych ziemniaków ściąć wierzch grubości 1cm, wydrążyć, posolić, napełnić farszem z pieczarek, przykryć i zapiekać w temperaturze 200oC przez 15 minut. 








Komentarze

Popularne posty