Wafelki z mlekiem w proszku

Nowiutki i całkiem świeży przepis a wafelki z mlekiem w proszku. Wafelki nieco inne, bardziej kolorowe i przypominające ciasto a nie tradycyjne przekładane wafle. Dzieci się nimi zajadają, a i dorośli nie pogardzą. A dodatki w formie bakalii możecie komponować według własnych upodobań smakowych. 



Składniki:


4 wafle
słoiczek powideł śliwkowych
200 g mleka pełnego w proszku
1 galaretka żółta
1 galaretka zielona
kostka margaryny lub masła
50 g cukru
1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie)


Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w szklance wody i od razu do jeszcze gorącej dodać margarynę (masło), rozmieszać (gdyby się zwarzyło to należy podgrzać i wymieszać ale nie zagotować). Następnie do mocno ciepłej masy dodać przesiane mleko w proszku i zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie tężeć dodać bakalie i pokrojoną zieloną galaretkę. Niewielką blaszkę do pieczenia (moja miała 23*28 cm) wyłożyć folią, jeśli trzeba to dociąć wafle na wielkość blaszki i jeden ułożyć na dnie. Wylać mocno tężejącą masę (zbyt rzadka namoczy wafle), rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć czymś ciężkim i odstawić do stężenia na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy, jeden andrut posmarować połową powideł i ułożyć na nim całość z masą. Wierzch posmarować resztą powideł i przykryć ostatnim waflem. 
















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty