Tarta z kalafiorem
Tarta to wbrew pozorom dość proste danie obiadowe, a jeszcze jak robimy je na francuskim cieście to i w miarę szybkie. Za to wygląda fajnie i smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatki do dzisiejszej tarty proponujemy kalafiora i pomidorki, do tego trochę natki pietruszki i gotowe.
Składniki:
1 mały kalafior
2 duże pomidory
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 jajek
½ szklanki śmietanki 18%
120 g żółtego sera
ok. ¾ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
Kalafiora pokroić w różyczki i obgotować w osolonej wodzie, ma pozostać lekko twardy. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do zapiekania. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 7 minut. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką oraz posiekaną natką pietruszki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę sera dodać do masy jajecznej. Na podpieczony spód wyłożyć obgotowanego kalafiora oraz pomidory. Na warzywa wylać masę jajeczną z serem. Tarte posypać pozostałym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C. Tara ma się zarumienić a jajka ściąć.
Komentarze
Prześlij komentarz