Eklerki tiramisu
Tiramisu to włoski deser, popełniliśmy miks i połączyliśmy krem do tiramisu z ciastem parzonym, upieczonym w formie eklerków. Jak dla nas bomba, bo szczerze mówiąc i najlepszy tort jedzony codziennie zaczyna się nudzić. Ciasteczka bardzo kawowe wyszły, specjalnie dla smakoszy kawy.
Składniki:
Składniki:
Eklery:
1 szklanka wody
80 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/3 łyżeczki soli
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem tiramisu:
375 g mascarpone schłodzonego
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka amaretto
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy (kogel - mogel). W kilku turach dodać serek mascarpone, cały czas ubijając. Dodać amaretto, kawę i krótko ubić, do połączenia. Schłodzić w lodówce przed rozpoczęciem nadziewania.
Dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
kakao, do oprószenia
Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.
Krem tiramisu przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Od spodu, w każdym eklerku zrobić 3 otworki i w taki sposób nadziewać ciastka (można dodatkowo dołożyć im kremu z boków). Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wycisnąć dekoracyjnie na eklerki. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz