Sakiewki nadziewane prażonymi jabłkami



Na zajęciach z Technologii gastronomicznej poznaliśmy kilka możliwości formowania naleśników. Jednak do tej pory nie próbowaliśmy formować w formie sakiewek i w końcu nadszedł ten dzień. Nasze sakiewki z prażonymi jabłkami smakowały nam bardzo, ale ich formowanie przysporzyło nam trochę nerwów i niecenzuralnych słów. Ale ćwiczenia czynią mistrza i idzie nam już coraz lepiej. 


Składniki:


Ciasto: 
2 szklanki pszennej mąki 
3 jajka 
0,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki wody  
1/3 kostki masła 
szczypta soli 

Nadzienie: 
4 duże, twarde i najlepiej kwaśne jabłka 
4 łyżki cukru 
szczypta cynamonu 
1 cytryna 
cukier puder do posypania 
masło do wysmarowania naczynia 


1/3 kostki masła rozpuścić rondelku, odstawić do lekkiego wystudzenia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać do mąki i miksować, następnie dodać stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Do masy dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut.. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, spryskać sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do całkowicie suchej patelni wsypać cukier i postawić na ogniu. Kiedy się rozpuści i zacznie lekko brązowieć włożyć jabłka i energicznie mieszać. Smażyć a dużym ogniu przez 2 minuty. Dodać cynamon, wymieszać i zestawić z ognia. Usmażyć naleśniki. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. Na każdym naleśniku układać porcję jabłek, zbierać brzegi, formując "sakiewkę", związać ją kawałkiem papierowego sznurka lub sznureczkiem z folii aluminiowej. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.











Komentarze

Popularne posty