Saksońska zupa ziemniaczana z boczkiem
Ciekawe czy w Saksonii znają tą zupę, bo jak to często bywa nazwy mają nijak do pochodzenia potrawy. Mniejsza o to, ważniejsza w dzisiejszym poście jest zupa, którą chcemy Wam zaprezentować i zachęcić do jej gotowania w domu. Wyszedł fajny krem, a boczek podsmażony dopełnił dzieła.
Składniki:
700 g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
120 g boczku
800 ml bulionu
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Podobnie marchew, seler i pietruszkę. Cebulę obrać i posiekać. Boczek pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Cebulę ziemniaki i resztę warzyw podsmażyć na wytopionym tłuszczu. Wlać bulion i liście laurowe. Doprawić sola i pieprzem. Gotować pod przykryciem. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć liście laurowe. Następnie zmiksować całość. Doprawić delikatnie gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Rozlać zupę do talerzy i na każdej porcji ułożyć porcję boczku i posypać świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz