Pierogi z czereśniami

Pierożki z nadzieniami z wielu produktów były już u nas i te bardziej pospolite i te bardziej wyszukane. A dzisiaj skoro sezon czereśniowy w pełni i tylko słychać kra-kra z nad wierzchołków drzew czereśniowych to znak, że czas na pierogi z tymi owocami. Do podania śmietanka posłodzona lub jogurt.

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki 
1 szczypta soli
200 ml gorącej wody
25 g masła

400 g czereśni


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Czereśnie opłukać, oderwać szypułki, osuszyć i wydrylować.
Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać kółka, nakładać po 1-2 czereśni i zlepiać brzegi.
Wrzucać partiami po ok. 15 sztuk na wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podawać ze śmietaną z cukrem lub jogurtem.











Komentarze

Popularne posty