Pieczary faszerowane
Pieczary?? Oczywiście nie chodzi nam o jakieś groty skalne tylko o duże pieczarki, takie specjalne do faszerowania. A czym je faszerować a najlepiej tym co kto lubi. My tym razem postawiliśmy na niezbyt skomplikowane nadzienie z cebulki, boczku i paru innych składników. Mimo tego końcowy efekt był i ładny i bardzo smaczny.
Składniki:
5 dużych pieczarek do faszerowania
150 g boczku w plasterkach
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
1 kula mozzarelli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej
Pieczarki myć. Oderwać ogonki (nie wyrzucać ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko posolić, a zewnętrzną skropić lekko olejem. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów pokroić w kostkę. Na suchej patelni podsmażyć boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę oraz posiekane ogonki. Podsmażyć przez około dwie minuty, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Z pomidora wykroić gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mozzarellę także pokroić w kostkę podobnej wielkości. Natkę pietruszki posikać. Do cebuli dodać pomidora, mozzarellę oraz natkę pietruszki. Całość solidnie posolić dodać pieprzu i dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 25 minut. Po upieczeniu posypać odrobiną natki pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz