Ciasto z truskawkami i budyniem

To ciastko może być w zasadzie z każdymi owocami. Obecnie mamy sezon na truskawki to proponujemy je z czerwonymi, soczystymi truskawkami. Ręka sama się po nie wyciąga. Nasze po wyjęciu z blaszki nawet nie zdążyło wystygnąć, a już go nie było. Można je podać z gałką ulubionych lodów, my oczywiście nie zdążyliśmy.

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl cukru
200 g masła
1 jajko

Owoce:
500 g truskawek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szkl mleka
50 g cukru
1 cukier waniliowy

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.











Komentarze

Popularne posty