Kapusta młoda a'la bigos
Kapusta młoda a'la bigos to nieodzowne danie majowo-czerwcowe w naszej kuchni, nie wiemy dlaczego do tej pory nie zagościło na naszym blogu. Już się poprawiamy i śpieszymy z naszą wersją tego dania. Na sam zapach tej kapusty ślinka cieknie, a do tego smak niezapomniany ;)
Składniki:
2 główki kapusty młodej
30 dag kiełbasy zwyczajnej
20 dag boczku
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
2 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
kminek
Opłukaną kapustę młodą poszatkować wrzucić do garnka, dodać liść laurowy i ziele, zalać małą ilością wody. Dusić ok 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażyć i zarumienić, pokrojone w kostkę, kiełbasę, boczek i cebulę. Wrzucić wszystko do kapusty, dodać posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić kminkiem i pieprzem, solą do smaku. Dusić na małym ogniu 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz