Kruche ciasto z pianką i czereśniami
Kruche, delikatne letnie ciasto, pachnące wakacjami i dzieciństwem na wsi. W wykonaniu z tych średnio trudnych, jedyną trudnością jest kruche ciasto. My jako owoców użyliśmy czereśni, ale jak one się skończą to spokojnie mogą je zastąpić wiśnie.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
1kostka margaryny mlecznej,
100 gram cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
około 400-500 gram dojrzałych czereśni
Pianka:
5 białek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie waniliowe bez cukru,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem. Drugą część dobrze schłodzić.
Czereśnie opłukać, osuszyć i wydrylować.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypać budynie oraz wlać olej. Całość miksować na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wyłożyć na ciasto. Na piance układać dość gęsto czereśnie. Na czereśnie zetrzeć na grubych oczkach schłodzone ciasto. Piec około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
PYCHOTKA 😍A jaki wymiar blaszki 😀
OdpowiedzUsuńBlaszka 25 na 30
Usuń