Manty na słodko
Podlasie to mieszanka kultur i religii a co za tym idzie również kuchni. Ludność białoruska okolic hajnowszczyzny z pewnością poleciłaby nam pierogi, za to ludność tatarska zamieszkała rejony Bohonik i Kruszynian z pewnością zarekomendowałaby manty*. Cóż to takiego? Małe pierożki w kształcie sakiewek ze słodkim twarogowym farszem, gotowane na parze. Ciekawy smak i wykonanie, zachęcamy do wypróbowania.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju + olej do posmarowania
110 ml mleka
Nadzienie:
500 g twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
2 żółtka
truskawki mrożone
Do miski wrzucić twaróg, cukier wanilinowy, cukier kryształ oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną, dodać 2 jajka i olej. Składniki mieszać za pomocą miksera z końcówkami sprężynkami. W trakcie miksowania dodawać cienką stróżką mleko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i dać ciastu odpocząć 10 minut.
Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część wałkować, aby uzyskać cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi i układamy na nich twarogowy farsz. Zawijamy tworząc 5-ramienne gwiazdki. Na koniec łączymy wszystkie rogi, aby powstały nam sakiewki.
Ugotować wodę w garnku do gotowania na parze. Sitko posmarować olejem za pomocą pędzelka i układamy na nim nasze sakiewki. Między sakiewkami należy zachować odstępy, ponieważ mogą się nam pozlepiać. Gotować około 20 minut.
Gotowe manty przełożyć na talerz i polać jogurtem naturalnym i musem ze zmiksowanych truskawek.
* http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://podlaskifusion.pl/manty-na-slodko/&gws_rd=cr&dcr=0&ei=PqZnWr2UN9uogAar4YvQDg
Komentarze
Prześlij komentarz