Muffinki z cukinią
Muffinek Ci u nas dostatek. I słodkich i wytrawnych i tych z czekoladą i tych z kukurydzą. Dzisiaj padło na cukinie, starliśmy ją, zamieszaliśmy z jogurtem, mąką, serem żółtym i przyprawami i wyszły nam takie cuda. Podawać je można w towarzystwie sosu czosnkowego, ale i bez niego dość szybko znikają.
Składniki:
2 szklanki startej cukinii
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
150 g jogurtu naturalnego
50 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię odsączyć z soku i wymieszać z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki. Powstałe w ten sposób ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut.
Upieczone babeczki studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz