Muffiny z rabarbarem



Rabarbar jest to i muffinki muszą być. Bo u nas muffinki są lub będąze wszystkim co nadaje się do jedzenia i jest u nas dostępne. Bo to bardzo wdzięczny, poręczny a przy tym smaczny wyrób i prawie zawsze się udaje. 




Składniki:


Muffiny:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2-3 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
30g zimnego masła
3 łyżki cukru
60 g mąki pszennej

Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki).
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki.
Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.















Komentarze

Popularne posty