Bataty z ciecierzycą i szpinakiem

Bataty to inaczej  słodkie ziemniaki, patat lub wijec ziemniaczany.W Polsce są wykorzystywane dość rzadko. Tymczasem bataty przewyższają tradycyjne ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.Niektóre odmiany są doskonałym źródłem karotenoidów, oraz poprawiającej wzrok luteiny. Zatem warto je włączyć do swojego jadłospisu.

Składniki:

2 bataty
300 g ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
oliwa
100 g szpinaku
100 g fety
2 łyżki passaty pomidorowej
sól
pieprz
oregano
słodka papryka
sól czosnkowa


Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 50 minut, aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 - 7 aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty