Ryżowe placuszki z warzywami

Zostanie Ci szklanka ryżu z obiadu z poprzedniego dnia i nie wiesz co z nią zrobić. Spieszymy z pomocą, dodatek kilku składników spowoduje, że placuszki ryżowe nabiorą kształtu i smaku. Są szybkie, smaczne, pięknie wyglądają i na obiad szybko znikają.

Składniki:

2 szkl ugotowanego ryżu
1 marchewka 
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy konserwowej 
garść posiekanego szczypiorku
garść ziaren słonecznika 
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka przyprawy do ziemniaków 
1 łyżka masła
olej do smażenia 


Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.  Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.













Komentarze

Popularne posty