Ryżowe placuszki z warzywami
Zostanie Ci szklanka ryżu z obiadu z poprzedniego dnia i nie wiesz co z nią zrobić. Spieszymy z pomocą, dodatek kilku składników spowoduje, że placuszki ryżowe nabiorą kształtu i smaku. Są szybkie, smaczne, pięknie wyglądają i na obiad szybko znikają.
Składniki:
2 szkl ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
garść posiekanego szczypiorku
garść ziaren słonecznika
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła
olej do smażenia
Składniki:
2 szkl ugotowanego ryżu
1 marchewka
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
garść posiekanego szczypiorku
garść ziaren słonecznika
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła
olej do smażenia
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz