Truskawkowa pianka bez pieczenia
Truskawki uwielbiamy, i żałujemy ze te słodkie i pachnące nie są dostępne przez cały rok. Dlatego w czasie trwania sezonu jemy je oczywiście na surowo, ale również w postaci ciast i deserów. Dziś delikatny sernik-pianka. Łatwy w wykonaniu a z talerza znika w oka mgnieniu.
Składniki:
Spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych
6 łyżek stopionego masła
2 łyżki cukru
Masa:
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
pół kg truskawek
480 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
Do przybrania:
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
Ciastka pokruszyć blenderem, dodać masło i cukier, wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę, dociskając spód ręką. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W dużej misce ubić serek z cukrem na sztywno. Śmietanę również ubić na sztywno, połączyć z serkiem. Truskawki zmiksować w blenderze na puree. Dodać do masy. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Wyłożyć na ciasteczkowy spód, chłodzić przez minimum 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki i udekorować truskawkami.
Mniam, w sam raz na upały, wszelkie ciasta bez pieczenia idealnie się wtedy sprawdzają! :) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, właśnie w taki upalny dzień robiliśmy to ciastko. Pozdrawiamy
Usuń