Wegański żurek
Co jedzą weganie na śniadanie wielkanocne?? A wzorują się na Kulinarnych i gotują wegański żurek. Nie-weganie też mogą raz na jakiś czas odpocząć od mięsa i upichcić sobie taką zupkę, niekoniecznie oczywiście na święta. Polecamy przepis wypróbowany przez nas.
Składniki:
3 pieczone marchewki
pieczona cebula
3 ząbki pieczonego czosnku
pieczony por
2 pieczone pietruszki
kawałek pieczonego selera
2 łyżki oleju
majeranek
tarty korzeń chrzanu
czarny pieprz w ziarnach
sól
ziele angielskie
liść laurowy
szklanka zakwasu na żurek
woda
Warzywa dokładnie umyć, obrać, skropić oliwą i piec do miękkości. Przełożyć je do garnka i zalać dzbankiem wody. Dodać przyprawy i całego pora. Gotować całość przez godzinę do uzyskania esencjonalnego bulionu. Wyłowić z zupy warzywa. Dodać przetarty chrzan oraz majeranek. Wlać zakwas na żurek. Zagotować całość jeszcze około 3-4 minuty. Żurek wegański można podawać z ziemniakami lub makaronem.
Bardzo ciekawe, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy i poprosimy o wrażenia. Nam smakował bardzo.
Usuń