Zupa z soczewicy z ananasem
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
por
2-3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
1 łyżka oliwy
1 papryczka chili
1 litr wody
3-4 plastry ananasa z puszki
szczypta cynamonu
pieprz
sól
świeża kolendra do podania
Cebulę przesmażyć na oliwie. Dodać wszystkie przyprawy, posiekany czosnek, oraz marchewkę i pora, chwilę przysmażyć i zalać wodą. Dodać przepłukaną soczewicę i gotować. Po zagotowaniu i zebraniu piany dodać pomidory i dalej gotować aż soczewica będzie miękka. Dodać ananasy pokrojone na małe kawałki. Gotować jeszcze z 10 minut. Podawać z posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz