Coxinhas - brazylijskie pierożki
My mamy swoje pierożki z twarogiem, kaszą czy kapustą i grzybami, Chińczycy mają swoje wonton, pływające w bulionie, pozazdrościli Brazylijczycy i tez ulepili swoje coxinhas i usmażyli je na chrupiąco. A czym nadziali wczytajcie się uważnie w tekst, bo połączenie jest zaskakujące, ale bardzo smaczne.
Składniki:
800 g mąki
2 jajka
200 g serka śmietankowego
½ papryczki chilli
1 limonka
natka pietruszki
bułka tarta
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ kostki masła
1 l bulionu
sól
pieprz
olej
Piersi kurczaka, cebulę oraz czosnek zalać bulionem. Ugotować doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić , pozostawiając dwie szklanki bulionu. Odcedzone składniki zmielić za pomocą blendera. Do dwóch szklanek gorącego bulionu wyspać 3 szklanki mąki i wymieszać. Gdy ciasto ostygnie dodać miękkie masło i dwa żółtka. Zagnieść podsypując mąką. Do zmielonego kurczaka dodać serek, papryczkę chili, skórkę limonki oraz posiekana natkę. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Na każdy ułożyć porcje farszu i zlepić górne części, tworząc sakiewki. Zanurzać w rozbełtanym białku, a następnie bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz