Żółty kurczak


Kurczaczek jest żółty nie tylko jak jest malutki, żółty może być również na talerzu w trochę starszym wieku. A jak go przefarbować, dowiecie się z naszego najnowszego przepisu. Wygląd nie umniejsza smakowi, także polecamy. Fajna alternatywa do nudnych pieczonych udek na niedzielę.


Składniki:

1 kg pałek z kurczaka
2 cebule
pół cytryny
2/3 szklanki czarnych oliwek
2 główki czosnku
3 łyżki oleju 
1 łyżka kurkumy
sól
pieprz
2 łyżki brązowego cukru
natka pietruszki

Mięso umyć, dokładnie osuszyć, posypać pieprzem i solą. Cebule obrać, pokroić  na dość grube piórka. Cytrynę razem ze skórką pokroić na cienkie plastry.
Na dużej patelni rozgrzać olej masło, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż zaczną się miejscami rumienić. Dodać kurkumę, dokładnie wymieszać, by wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dodać cebulę i smażyć cały czas mieszając przez około minutę. Cebulę dodać do kurczaka. Pomiędzy mięso i cebulę powkładać pokrojone na pół oliwki oraz całe, nieobrane ząbki czosnku. Rozłożyć plastry cytryny. Całość posypać cukrem.
Naczynie przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekać w tej temperaturze przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkryć, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż mięso na brzegach zacznie się lekko przypalać. Podawać udekorowane natką pietruszki.















Komentarze

Popularne posty