Grzebyki
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
1/3 kostki smalcu
25 g drożdży
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
250 g marmolady
białko do posmarowania
cukier gruba rafinada do posypania
Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół, zagnieść, podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę, zwinąć 2 x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinać co 5 mm ale nie do końca. Następnie podzielić go na ok 8 cm części i lekko wygiąć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz