Kulebiaczki z kminkową duszoną kapustą



Kulebiak to tradycyjny duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego spłaszczonego walca wykonany z ciasta drożdżowego nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. My jak to my proponujemy nieco inny bardziej poręczny sposób na kulebiaka, w formie małych bułeczek. W tej wersji kulebiaczki są bardziej podzielne i łatwiejsze w konsumpcji. A przepis na te pyszności mamy od Jacka Jakubczaka prezesa zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy i naszego dobrego ducha



Składniki:


Ciasto:
½ kg mąki pszennej
8 żółtek
100g cukru
40 g drożdży
¼ l mleka
1/16 l sklarowanego masła
1 łyżeczka soli

Farsz:
60 dkg kapusty kwaszonej
1 łyżka kminku
2 szt cebuli
½ szkl. oleju rzepakowego
sól
pieprz 

Przesiać mąkę do miski, postawić w ciepłe miejsce, aby była ogrzana. W garnku ubić żółtka z cukrem, oddzielnie rozprowadzić drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka robiąc rozczyn z 2 łyżkami mąki. Gdy drożdże ruszą, wlać je do przesianej mąki, dodać ubite żółtka, sól i dolać mleka. Miesić ciasto tak aby odstawało od ręki, potem dodać ciepłego masła i jeszcze miesić do wyrobienia. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Kapustę kwaszoną nastawić do wstępnego obgotowania. Po 15 minutach zdjąć z ognia, odlać nadmiar wody. W tym samym czasie obraną cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, dodać ją do lekko obgotowanej kapusty.  Do całości dodać przyprawy i pod przykryciem dusić do miękkości co kilka chwil mieszając aby nie przywarła do dna. Wystudzić.
Tradycyjny kulebiak: Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Na ciasto rozłożyć farsz i zawinąć w formie rulonu. Zrolowane ciasto luźno zawinąć do pieczenia w papier. Kulebiak piec w lekko nagrzanym piekarniku 40 minut w 140 stopniach.















Komentarze

Popularne posty