Co raz częściej w swoich domach robimy sami wędliny, pieczemy chleb, czas i na ser biały nadszedł. Tak przygotowany doprawiając po swojemu zadowoli podniebienia domowników. A poszaleć tutaj można z warzywami, przyprawami tudzież innymi dodatkami: słonecznikiem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim itp. Codziennie możemy mieć serek o innym smaku i aromacie. Wystarczy kefir, mleko i odrobina wyobraźni.
Składniki: 1,5 l mleka 3,2% 1 l kefiru sok z cytryny ½ czerwonej papryki natka pietruszki 1 łyżeczka soli
Paprykę i natkę posiekać na drobne kawałki. Mleko i kefir podgrzewać w garnku aż do chwili wytracenia grudek sera. Dodać sok z cytryny, sól, natkę i paprykę. Zostawić do wystygnięcia. Sitko wyłożyć gazą i wlać masę twarogową. Zawinąć gazę i odstawić pod obciążeniem na minimum 2 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz