Ryż zapiekany z jajkiem i ze szpinakiem

Wiosenne danie wydawałoby się, ale nie świeży szpinak jest dostępny przez cały rok i można go w ten sposób spożywać. Połączenie fajne, smaczne, zielone i do tego zdrowe. Dla nas bomba, witaminowa oczywiście też, dlatego polecamy z czystym sumieniem.

 Składniki:

200 g ryżu
5 jaj 
450 g mrożonego szpinaku lub świeżego
2 łyżki masła 
1-2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
½ szklanki mleka
kurkuma
sól
pieprz
150 g sera żółtego

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 i ¼ szkl zimnego mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny


Ryż ugotować, odcedzić wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo ostudzić. Obrać ze skorupki, drobno posiekać i dodać do ryżu. Dodać 1-2 łyżki oleju i połowę startego żółtego sera. Doprawić do smaku kurkumą, solą i pieprzem. 
W rondelku rozpuścić masło i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu aż do odparowania wody. Zagęścić mąką, wymieszać. Następnie wlać mleko. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pierz. Dusić jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. 
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zamieszać. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszać, aż sos zgęstniej. Doprawić do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. 
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę warstwy ryżu z jajkiem, na to całą masę szpinakową i resztę ryżu. Na wierzch wylać sos beszamelowy i posypać pozostała częścią startego sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser się zrumieni. Po upieczeniu zostawić zapiekankę na około 10 minut. Po tym czasie można podawać. 









Komentarze

Popularne posty