Krem z porów z serkiem topionym
Składniki:
4 pory
4 łyżki masła klarowanego
cebula
3 kromki chleba tostowego na grzanki
2 ziemniaki
kilka łyżeczek soku z cytryny
100 g serka topionego śmietankowego
tymianek
0,7 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
olej
Przygotować grzanki według przepisu zamieszczonego tutaj.
Pory obrać z zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać ze wszelkich drobinek piasku. Pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę posiekać, poddusić razem z porem i ziemniakami na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
Podlać warzywa wywarem, zagotować , gotujemy ok.15 minut. Pod koniec doprawić zupę do smaku. Zmiksować na gładki krem, dodać serek topiony i ponownie zmiksować. Zupę krem z pora podawać z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz