Krem z porów z serkiem topionym
Zupy i surówki z porem często towarzyszą naszym posiłkom, a nie do końca wiemy jak cenne jest to warzywo. Por - ze względu na zawartość żelaza (2.10 mg/100 g) - jest polecany w diecie przy anemii. Por dostarcza więcej żelaza niż buraki (0,80 mg/100 g) i prawie tyle samo żelaza co botwina (2.57 mg/100 g), a więc warzywa, które powszechnie są uznawane za niezastąpione źródło tego pierwiastka. Zatem jedźmy pory będziemy zdrowi.
Składniki:
4 pory
4 łyżki masła klarowanego
cebula
3 kromki chleba tostowego na grzanki
2 ziemniaki
kilka łyżeczek soku z cytryny
100 g serka topionego śmietankowego
tymianek
0,7 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
olej
Przygotować grzanki według przepisu zamieszczonego tutaj.
Pory obrać z zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać ze wszelkich drobinek piasku. Pokroić w talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę posiekać, poddusić razem z porem i ziemniakami na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
Podlać warzywa wywarem, zagotować , gotujemy ok.15 minut. Pod koniec doprawić zupę do smaku. Zmiksować na gładki krem, dodać serek topiony i ponownie zmiksować. Zupę krem z pora podawać z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz