Capuccino
Capuccino to jak wiecie napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady. A do tego cappucino niezwykle smakuje nasze ciacho o lekkim smaku i aromacie kawowym. Szybko się robi, piec nie trzeba, tylko to czekanie jest męczące. No ale coś za coś. Smak się obroni.
Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g)
poncz - niepełna szklanka kawy rozpuszczalnej
200 g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
500 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
Polewa:
3 łyżki wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
Formę (36x21) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć biszkopty, polewamy je ostygniętą kawą (cappuccino).
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć, dodać do niego ubite żółtka i miksować. Stopniowo, cały czas miksując, dodać serek homogenizowany, następnie mleko w proszku, a na koniec ostygniętą żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty i przykryć ją kolejną warstwą biszkoptów nasączonych kawą (cappuccino).
Przygotować polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę masło. Gdy masło się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne. Polać ciasto, wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz