Pyzy drożdżowe na parze
Klasyk dawniej w wielu domach - pyzy, pampuchy, parowańce. Sorki nam mówiły, że to ich smak dzieciństwa. To nasza pierwsza próba, więc może piękne nie są te nasze pyzy, jednak swój smak zachowały. Gorąco Was zachęcamy, bo z roztopionym masełkiem smakują wybornie.
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży lub 7 g drożdży instant
2 jajka
50 g margaryny
250 ml mleka
50 g cukru
3g soli
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać cukier i odrobinę mąki. Odstawić by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać zaczyn do mąki, dodać jajka i rozpuszczona i przestudzoną margarynę oraz sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować kulki, pozostawić do wyrośnięcia. Zagotować wodę w płaskim garnku z wkładka do gotowania na parze, lub zawiązać na górze nową tetrową pieluchę. Kłaść wyrośnięte pyzy i gotować na parze pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz