Sałatka z kurczakiem, orzechami i granatem
Składniki:
250 g filetu z kurczaka
1 l bulionu
100 g kaszy bulgur
200 g mrożonych wiśni
50 g orzechów włoskich
50 g pistacji
1 pęczek szczypiorku
kilka listków świeżej mięty
kilka gałązek kolendry
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
oliwa
sól
pieprz
Fleta z kurczaka gotować w bulionie, aż mięso będzie miękkie. Po wystudzeniu pokroić na niewielkie kawałki. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wiśnie rozmrozić i odcedzić, pokroić na połówki. Szczypiorek i zioła posiekać. Z granata wyjąć pestki.
Do miski wrzucić pokrojony filet, szczypiorek, ostudzoną kaszę, granat, i zioła oraz grubo pokrojone orzechy. Sporządzić sosna bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać wiśnie.
Komentarze
Prześlij komentarz