Sałatka z kurczakiem, orzechami i granatem
Mięsa z owocami to my lubimy. Może mięsa to za dużo powiedziane, bo kurczak jest w tej sałatce jednym z wielu składników, ale jak najbardziej jesteśmy na "tak". Spójrzcie tylko jak pięknie się prezentuje ta sałatka, kolory takie, że aż ślinka cieknie. Podobnie smakuje feria smaku dla naszych kupek smakowych.
Składniki:
250 g filetu z kurczaka
1 l bulionu
100 g kaszy bulgur
200 g mrożonych wiśni
50 g orzechów włoskich
50 g pistacji
1 pęczek szczypiorku
kilka listków świeżej mięty
kilka gałązek kolendry
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
oliwa
sól
pieprz
Fleta z kurczaka gotować w bulionie, aż mięso będzie miękkie. Po wystudzeniu pokroić na niewielkie kawałki. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wiśnie rozmrozić i odcedzić, pokroić na połówki. Szczypiorek i zioła posiekać. Z granata wyjąć pestki.
Do miski wrzucić pokrojony filet, szczypiorek, ostudzoną kaszę, granat, i zioła oraz grubo pokrojone orzechy. Sporządzić sosna bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać wiśnie.
Komentarze
Prześlij komentarz