Smalczyk

Składniki:
800 g słoniny
3 duże cebule
3 duże jabłka
500 g boczku surowego
sól
pieprz ziołowy
majeranek
pieprz biały
zioła prowansalskie
inne przyprawy: czubrica, tymianek wedle uznania
Słoninę drobno pokroić wrzucić do rondla, dodać sól i topić na malutkim gazie. Gdy skwarki są jeszcze jasne, ale zaczyna gdzieniegdzie pojawiać się na nich kolor złoty, dodać wówczas posiekany w kostkę boczek. Dalej topić od czasu do czasu mieszając, aby smalec topił się i przysmażał równomiernie. Gdy skwarki są już w sam raz, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jabłka obrane ze skóry i starte na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy. Mieszać delikatnie i dusić jeszcze około 10-15 minut. Pozostawić smalec do lekkiego przestygnięcia, a następnie przelać do słoików lub innych naczyń, przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz