Regionalne smaki w wykonaniu VIP-ów
Już po raz trzeci w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Stres i niewiedza w życiu zawodowym są im obce, ale dla niektórych zetknięcie ze stolnicą, wałkiem czy łyżką cedzakową wywołało lekką panikę. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły się jak ryby w wodzie, ale uwierzcie nam patrzenie na ręce podczas prac kuchennych każdego wytrąca z równowagi. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.
Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.
Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem spośród wybitnych uczniów naszej szkoły, oczywiście z klas o profilu gastronomicznym.
Przy stanowisku numer jeden pracowali:
Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego
Janusz Szpak- Starosta Powiatu Krasnostawskiego
Jakub Kalman - uczeń 3 klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej
Stanowisko numer dwa należało do:
Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw
Piotra Mateja - dyrektora SPZOZ w Krasnymstawie
oraz Przemysława Solana - ucznia 3 klasy technikum
Skład 3 drużyny to:
ppłk Anna Adamska - dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie
Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego
i Piotr Frańczak - uczeń klasy 4 technikum
4 drużyna to:
Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu Krasnostawskiego
Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie
oraz Iwona Król- uczennica klasy 3 technikum.
Oceny organoleptycznej dokonali:
Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie
Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury
Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego
oraz Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału i Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.
Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, odważali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Skupienie na twarzach było widać, czasem jakiś uśmiech, ale trzeba przyznać, że pracowali solidnie i niezwykle równo. Wbrew pozorom zadanie nie było łatwe i pomoc asystentów okazałą się nieoceniona. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.
W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna 3. Podobnie zresztą jak w kategorii racuszki prym wiodła drużyna Pana Marszałka Grzegorza Kapusty. I tak oto jury wyłoniło zwycięzców po zaciekłych bojach. Drugie miejsce zajęła drużyna 1, trzecie 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości, nawet wśród przegranych, wiadomo ktoś musiał to ostanie miejsce zająć.
Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.
Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.
Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.
Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.
Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków ( pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.
Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.
Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.
Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.
Z tego miejsca chcielibyśmy podziękować sponsorom tej imprezy, dzięki którym mogliśmy przeprowadzić ją w takiej formie jak ją sobie wymyśliliśmy:
• Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie,
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie,
• Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie,
• Piekarnia "Włoch" w Niemienicach,
• Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie
• Krasnostawski Dom Kultury.
Komentarze
Prześlij komentarz