Marchewkowa zupa fit


Marchewkowa jakże zdrowa, a do tego jeszcze lekka, mało kaloryczna, pyszna, świetnie prezentująca się i elegancka, bo do grzanek, groszku ptysiowego czy podprażanych ziaren. Nic tylko się zajadać. PS.jeszcze do tego wszystkiego mało kosztowna👍


Składniki:

3/4 kg marchewki
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść dowolnych kiełków (możesz zastąpić posiekaną natką kolendry lub pietruszki) 

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać czosnek, smażyć cały czas mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Do garnka dodać marchewkę oraz bulion. Doprawić kuminem. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Garnek zestawić z ognia, zupę doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zupę zmiksować blenderem na gładką masę.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Fetę pokroić na kostkę o boku około 1/2 cm. Zupę nalać do talerzy lub miseczek. Dodać kostki fety, posypać pestkami, udekorować kiełkami lub natka pietruszki.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty