Babka czekoladowo-pomarańczowa


Piękna babka nam wyrosła, a do tego pachnąca czekoladą i pomarańczą, ten zestaw pasuje jak mało co do siebie. Dla nas rewelacja w smaku i konsystencji, bo ciasto jest wilgotne, aromatyczne i takie akuratne. Nic tylko kroić i częstować swoich gości, a na pewno pochwalą domorosłego cukiernika.


Składniki:

190 g cukru
190 g czekolady deserowej
2 jajka
125 g jogurtu
50 g kakao
30 ml kawy
75 g masła
175 g mąki
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
125 g śmietanki 30%


Przygotować mocną kawę. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę. Śmietanę wraz z czekoladą podgrzewać do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczone masło. Oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszać. W miseczce rozkłócić jajka i dodać je do masy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, cukier  oraz kawę. . na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem solą i kakao. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Masę przełożyć do formy na babkę. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Udekorować dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem. 










Komentarze

Popularne posty