Kruche babeczki z pastą jajeczną


Babeczki na słodko wszystkim znane są, czy to z kajmakiem czy też nadzieniem śmietankowym. Dlatego po raz kolejny pokazujemy jak można wykorzystać te popularne ciasteczka do sporządzenia ciekawych i smacznych przekąsek. Dzisiaj masa jajeczno-paprykowa na przyjęcie idealna.


Składniki:

Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g margaryny

Pasta:
klika kawałków papryki konserwowej
5 jaj
majonez
śmietana
szczypiorek
cebula
musztarda

Mąkę z margaryną, żółtkiem, śmietaną solą i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Zagnieść dość szybko ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki do babeczek i wstawić ponownie do lodówki na 20 minut. Po tym czasie piec w temperaturze 190⁰C aż do zrumienienia. 
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce. Cebulką i szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę śmietany i 1 łyżeczkę musztardy. Doprawić. Pastę nakładać do wystudzonych babeczek. Dowolnie udekorować.









Komentarze

Popularne posty