Babka kokosowa

Dla fanów i fanatyków kokosa to jest to. Bardzo przyjemny smak, podobny do pewnych batoników ogólnie powszechnych i lubianych, a tylko tym się różniących od naszej baby, że są w czekoladzie.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórek kokosowych
1,25 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 dużych jaj

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać razem. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i wiórek kokosowych i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni.












Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jeśli tradycyjna forma metalowa to oczywiście tłuszczem np masło i obsypuję bułką tartą. Silikonową formę dla pewności leciutko pędzelkiem olejem, bo nie z każdej ciasto wychodzi bez problemu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty